Du har guld i lommen

Af Randi Johansson

Vidste du at 1 ton mobiltelefoner indeholder 340 gram guld? For at få den mængde guld, skal vi bryde i gennemsnit 200 ton guldmalm fra åbne miner, fx i Sydafrika.

Det betyder, at hvis hver borger i Faxe Kommune skal have 1 mobiltelefon, skal vi i gennemsnit grave ca 1.175 ton guldmalm.

Dertil skal vi lægge de mange andre grundstoffer som skal mines, oparbejdes og transporteres rundt omkring i verden, til stor skade for mennesker og miljø.

Der er mange trin på vejen og for at vi kan genanvende mere og blive mere bæredygtige – også her i kommunen. Vi skal tænke nyt, vi skal tænke i hele processer, fra produktion, gennem transport og til vi står her i morgen og overvejer om vi skal smide ud og købe nyt, eller om vi skal sende fx vores telefon til genbrug – og købe en brugt nu hvor vi alligevel er der.

Faxe Kommune kan ikke det hele – men vi er hver vores lille brik i puslespillet. Og vi kan i hvert fald begynde at sætte flere krav til vores leverandører, vores produkter og vi kan blive bedre til at genbruge mere og bedre.

Tænke nyt, omprioritering, samarbejde og krav til hinanden og samfundet, det er nøgleordene.

Og så husk at aflevere din gamle telefon til genbrug!